sobota 19. února 2011

Rodina

Lidická sbírka umění vznikla netradičním způsobem –na začátku bylo špatné svědomí. Vv roce 1966 Sir Barnett Stross, anglický lékař,v rámci hnutí“Lidice budou žít“vyzval výtvarné umělce z celého světa, aby darovali svá umělecká díla a položili tak základ sbírky umění.
O rok později inicioval berlínský galerista René Block dary německých umělců.
Mezi těmito dary byl i Strýček Rudi od Gerharda Richtera z roku 1965.
Strýček Rudi je namalovaný podle fotografie a také jako fotografie, poněkud rozmazaná, vypadá.


Gerhard Richter - Onkel Rudi, 1965

Gerhard Richter se narodil v roce 1932 v Drážďanech a jako mnoho dalších byl členem Hitler Jugend.
A zatímco jeho strýc Rudi padl během války jako nacistický důstojník, jeho mentálně postižená teta Marianne skončila v táboře provádějícím euthanázii, kde ji sterilizovali a kde také zemřela a byla pohřbena do masového hrobu..
Strýček Rudi se na černobílé olejomalbě rozpíjí, ztrácí a místo konkrétního rozesmátého strýčka, tam zůstává jen rozmazaná vzpomínka na nějakého nacistického důstojníka.
Na protipólu strýčka Rudiho, Tetě Marianne, také z roku 1965, zachytil Gerhard Richter sám sebe se svou čtrnáctiletou tetou podle momentky z roku 1932. Marianne tak zůstala navždy čtrnáctiletá,usmívající se, hrdá na to, že jí bylo svěřeno hlídání synovce.
Ironií je, že Richterův tchán byl doktorem SS odpovědným za program eutanazie právě v oblasti Drážďan.

Gerhard Richter - Tante Marianne, 1965

1 komentář:

  1. Je to velice zajímavý. Jenom bych byl velice opatrný s termínem "nacistický důstojník". Podle zdrojů, co jsem si vytahal z Googlu: Richterův strýc Rudolf Schönfelder (http://blogs.artinfo.com/modernartnotes/2009/08/uncle-rudi-and-post-war-german/) bojoval a padl v Normandii coby příslušník 921. granátnického pluku (http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=5&t=167885). Tahle jednotka spadala pod 243. pěší divizi, která byla regulérní součástí Wehrmachtu (http://en.wikipedia.org/wiki/German_243rd_Static_Infantry_Division). Strýček Rudi byl tedy podle všeho obyčejný voják, byť důstojník. Není zřejmě důkaz, že by měl cokoliv s nacisty, a proto bych ho raději označoval jako "německého důstojníka".

    OdpovědětVymazat